Producenci

PrestaShop

Newsletter

Kurczak pięciu smaków 500g Powiększ do pełnego rozmiaru

Kurczak pięciu smaków 500g

Dania LYOFOOD To najwyższej jakości dania liofilizowane. Właściwa kaloryczność, zbilansowanie składników odżywczych oraz zaawansowany proces liofilizacji sprawiają, że liofilizaty LYO FOOD praktycznie nie mają sobie równych. Ze względu na walory smakowe pozostawiają w tyle wiele rynkowych pozycji. 

Więcej szczegółów

2 dostępnych

39,00 zł

Zalety liofilizatów LYOFOOD:
 
- Przygotowane tylko z naturalnych składników – bez konserwantów, sztucznych dodatków i barwników oraz wzmacniaczy smaku i zapachu
- Doskonałe walory smakowe
- Zaawansowany proces liofilizacji, odpowiedni dobór składników oraz dodatek aromatycznych ziół pochodzących w większości z własnych plantacji LYO
- Estetyka posiłku – specjalny proces liofilizacji pozwala zachować oryginalny kształt i formę zastosowanych składników
- Doskonała wartość odżywcza oraz kaloryczność potraw dostosowana do zapotrzebowania aktywnych osób
- Niska waga i kompaktowe opakowanie, które nie zajmuje miejsca w plecaku czy torbie podróżnej
- Bardzo długi termin przydatności do spożycia – hermetyczne zamknięcie, praktycznie całkowite usunięcie wody eliminuje rozwój bakterii, grzybów i pleśni 
- Opakowanie wyposażone w pochłaniacz tlenu
- Wysoki standard bezpieczeństwa – poddane 2 –krotnemu badaniu w laboratorium, po ugotowaniu posiłku i po procesie liofilizacji
- 2 rodzaje opakowań – pierwsze – lekkie i zajmujące jak najmniej miejsca oraz drugie – umożliwiające przygotowanie potrawy

Waga netto: 110 g
Waga po uwodnieniu: 500 g
Wartość odżywcza: 424 kcal
 
Składniki:

ryż 36%, filet z piersi kurczaka 26%, warzywa w zmiennych proporcjach 24% (grzyby Mun, pędy bambusa,kiełki soi, papryka, cukinia, por, marchew),
mąka ziemniaczana 4%, sos sojowo-grzybowy 2% (nasiona soi, woda, sól, mąka pszenna, cukier), olej rzepakowy 2%, mieszanka przypraw

Sposób przygotowania:
 
Otwórz opakowanie korzystając z nacięcia umieszczonego nad zamknięciem strunowym. Wyjmij torebkę z pochłaniaczem tlenu. Zalej zawartość torebki gorącą, przegotowaną wodą, dobrze zamieszaj. Zamknij torebkę i odczekaj ok. 5 minut. Oderwij górną część torebki, używając nacięcia pod struną, zamieszaj ponownie i delektuj się posiłkiem. 
 
Czym jest liofilizacja?
 
Proces liofilizacji polega na kontrolowanym dostarczaniu ciepła do zamarzniętego produktu w próżni, tak aby umożliwić zamarzniętej wodzie w produkcie przejście bezpośrednio ze stanu stałego do stanu lotnego (czyli umożliwić parowanie lodu). Aby proces mógł zakończyć się sukcesem liofilizacja powinna trwać od 16 do 24 godzin. Poprzez odwodnienie, posiłek traci ponad 90% swojej pierwotnej wagi a zawartość wilgoci w końcowym produkcie jest zredukowana do 2%. Jeśli liofilizowany produkt jest szczelnie zapakowany, żywność może być przechowywana przez wiele lat. 
 
Historia liofilizacji:
 
Żywność liofilizowaną po raz pierwszy zastosowano w latach czterdziestych i pięćdziesiątych XX wieku, kiedy zagrożenie zimnej wojny spojrzało w oczy zwykłych, ale zamożnych obywateli amerykańskich. Informacja o zbrojeniach nuklearnych ZSRR spowodowały konieczność budowy schronów dla ludności cywilnej i stworzenie im możliwości przeżycia przez dłuższy okres czasu. Na wniosek rządu USA zostały przeprowadzone pierwsze próby w celu produkcji żywności, która mogłaby być używana w ekstremalnych warunkach i mogłaby skutecznie zastąpić tradycyjną kuchnię. Jedyną znaną metoda przechowywania żywności do lat pięćdziesiątych było mrożenie. Liofilizacja była jednak tylko używana do wytwarzania leków i szczepionek. Kolejnymi ważnymi wydarzeniami związanymi z sukcesem liofilizacji jako metody utrwalania żywności jest podbój kosmosu. Liofilizowane posiłki były niezbędnym elementem podczas podróży kosmicznych. Po sukcesach w tak ekstremalnych warunkach liofilizowana żywność jest także wybierana jako żywność dla jednostek specjalnych. Te przykłady świadczą o tym iż liofilizacja jest niezastąpiona w ekstremalnych warunkach. Żywność liofilizowana zrewolucjonizowała przemysł spożywczy, znalazła swoją niszę i ma stałe miejsce w przemyśle jako wysokiej jakości dodatki : owoce, zioła, warzywa a także gotowe posiłki EXPEDITION.